24 martie, 2011

De ce se roaga musulmanii de 5 ori pe zi?

Sursa ;9AM.NEWS



Ileana Ciutacu
24 Martie 2011




Pentru musulmani, rugaciunea este atat un act spriritual, cat si unul fizic, care demonstreaza devotamentul fata de Allah. Totodata, avand in vedere ca cele cinci momente de rugaciune au loc peste tot in lume la aceiasi ora si dupa aceleasi obiceiuri, musulmanii capada astfel si ideea de comunitate globala. Haideti sa aflam mai multe despre ritualul religios al "salatului".

Rugaciunea si "salatul"
Pentru a intelege "misterele" rugaciunilor musulmane, cei de la CNN ilustreaza o zi din viata unui tanar de 21 de ani care locuieste in Statele Unite ale Americii (SUA) si care este de aceasta religie: Wahaaj Mohammed.
Desi soarele nu a rasarit inca, Mohammed este deja treaz si se spala inainte de prima rugaciune a zilei. Dupa rugaciunea de dinaintea rasaritului, tanarul se va mai ruga inca de patru ori pana la terminare zilei, obicei numit "salat" care este practicat zilnic de circa 1,5 miliarde de musulmani din toata lumea.

Wahaaj Mohammed, care a absolvit de curand Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, nu isi poate imagina viata fara rugaiune. "Iti aminteste de Alah pe parcursul intregii zile. La intervale fixe, indiferent de cat de ocupat esti, dintr-o data trebuie sa lasi totul si sa-ti iei cateva minute pentru tine si iti amintesti, bine, de ce sunt eu aici? Si cata vreme faceam ce facem, o faceam intr-un mod care ii place si lui Alah?", explica tanarul.
Spunerea rugaciunii de cinci ori pe zi este considerat al doilea cel mai important din cele cinci obiceiuri de baza ale Islamului, dupa practicarea crezului ca nu exista alt dumnezeu vretnic de inchinare decat Alah si ca Profetul Mohamed este mesagerul sau.
• "Asa iti recapeti umilinta"
Fiecare rugaciune include o serie de miscari, implorari si recitari din Coran, cartea sfanta a Islamului, care este original in limba araba. Musulmanii considera rugaciunea atat un act spiritual, cat si unul fizic, datorita diferitelor pozitii (in picioare, aplecati si in genunchi) in care se afla in timpul acesteia si care simbolizeaza devotamentul fata de Alah. "Cand esti in genunchi, cea mai joasa pozitie, capul tau se afla pe pamant si spui 'O, luminat sa fie Alah cel Inaltul'. Asa iti recapeti umilinta", mai explica Mohammed.
Imamul Zid Shakir, co-fondator al Colegiului Zuytuna, posibil primul colegiu musulman acreditat din SUA, spune ca salatul simbolizeaza ceea ce Islamul vede ca scop al creari: inchinarea la Alah. "Ca fiinta umana, am un corp fizic, am intelect si am spirit, iar rugaciunea implica toate aceste trei specte. Tot corpul meu este implicat in rugaciune si simbolizeaza dedicarea mea intreaga fata de Creator", explica Shakir, profesor de teologie islamica la Zaytuna.
Prima rugaciune se numeste "Fajr" si este spusa inainte de rasarit; a doua rugaciune, "Thuhr" este spus imediat dupa miezul zilei; a treia rugaciune "Asr", vine dupa-amiaza; a patra, "Maghrib", este spusa dupa apus; iar ultima rugaciune, "Isha", este spusa noaptea. Aceste rugaciuni sunt considerate obligatorii pentru orice musulman din momentul in care a ajuns la pubertate.
Pregatirea de "salat"
Inainte de fiecare rugaciune, Mohammed urmeaza un ritual de ablutiune (n.r. curatire), numit "wudu". Procesul include spalarea mainilor, fetei, bratelor si picioarele. Wudu simbolizeaza o stare de puritate fizica si spirituala necesara pentru a sta in fata lui Alah. "Este o zicala (in Islam) care spune ca forma noastra externa are impact asupra starii noastre interne, la fel cum si starea noastra interna are impact asupra formei noastre externe", spune Shakir.
Astfel, cand Mohammed nu este acasa in momentul in care trebuie sa se roage, el se spala intr-o toaleta publica. "Te simti putin ciudat ce-i drept. Si de obicei se intampla, din diferite motive, ca atunci cand iti speli picioarele in chiuveta cineva sa intre si sa se uite uimit la tine. Probabil se gandesc: 'Ce face omul asta?'", a mai explicat tanarul.
Dupa wudu, Mohammed trebuie sa gaseasca un loc linistit si curat ca sa-si spuna rugaciunea, indreptat spre nord-est, catre Kaaba, moscheea cea mai importanta din locul sfant al Islamului. Cladirea in forma de cub se afla in Mecca, in Arabia Saudita, si, potrivit traditiei Islamice, a fost construita de profetul Abraham si de fiul sau Ismael.
"Musulmanii se roaga toti in acelasi mod, oriunde ar fi, chit ca sunt in India, Indonezia, Arabia Saudita, America sau Japonia.

 Toti se roaga in aceasi fel, cu fata in aceiasi directie", mai spune Mohammed. Acesta isi ridica palmele pana la nivelul umarului in timp ce recita "Allahu Akbar" (Alah este cel mai mare), semn ca a inceput rugaciunea. Cum iti faci timp pentru "salat"?
Mohammed este deseori intrebat cum isi face timp sa se roage de atatea ori pe zi. "Cred ca depinde de cum iti pui prioritatile. Daca pui rugaciunea printre primele, atunci nu este greu", spune tanarul, care pe perioada scolii isi aranja orele de curs si evenimentele sociale in functie de salat. Acesta spune ca rugaciunea nu dureaza mai mult de 10 minute si ca tehnologia il ajuta sa-si aminteasca cand este timpul pentru cele cinci rugaciuni.
"Cand incepe rugaciunea, primesc un sms. Stiu ca multe persoane au acea aplicatie pentru iPhone care ii atentioneaza cu o alarma sau cu un sms. Sunt altii care au o aplicatie iPhone care le arata chiar si directia catre care sa se roage", explica Mohammed, potrivit CNN.
• "Rugaciunea marcheaza momentele zilei in care ne amintim de Creator si de puterea sa"
Shakir spune ca intervalele dintre cele cinci rugaciuni macheaza momente ale zilei in care musulmanii au nevoie sa-si aminteasca de Alah. "Dimineata ne trezim, asa ca incepem acea zi rugandu-ne la Domnul si Creatorul nostru. Apoi, la amiaza, in timp ce luam pauza de masa ca sa ne reaprovizionam corpul fizic, ne facem timp sa ne reafirmam angajamentul fata de Creator si astfel, sa ne umplem si spiritul. Noaptea, inainte de culcare, nu stim daca ne vom mai trezi a doua zi, asa ca, incao data, ne facem timp sa ne amintim de Creator si de drepturile pe care le are asupra noastra", explica imamul Shakir.
Cand Mohammed se afla la moschea de care apartine, din Atlanta, "adhanul" ii aminteste ca cand este momentul de rugaciune. Adhanul este anuntul islamic prin care musulmanii sunt chemati la rugaciune, ce consta dintr-o serie de fraze recitate melodios, care includ si "Alah este cel mai mare. (...) Veniti la rugaciune. (...) Veniti catre succes".
In tarile in care religia musulmana este majoritara, adhanul este anuntat de afara printr-un difuzor. Pentru musulmanii din SUA si din alte tari unde nu este religia majoritara, adhanul este recitat in moschee sau in intimitatea casei. Mohammed compara aceasta chemare cu sunetul batailor unui clopot dintr-o biserica crestina, care anunta inceperea slujbei.
Tanarul spune ca pe langa faptul ca rugaciunea ii da o structura zilei sale, salatul ii ajuta sa tina socoteala actiunilor pe care le intreprinde si sa aiba o relatie personala cu Alah.
La finalul zilei, rugaciunea care incepe cu chemarea "Rugaciunea este mai puternica decat somnul", se incheie cu o fraza in araba care inseamna "Fie ca pacea si mila lui Alah sa te vegheze".
"Indiferent de ce faci in viata, Alah este mai mare, chit ca dormi, lucrezi, orice faci, Alah este mai important", explica Mohammed care adauga: "In spatele oricarui succes exista mereu un sacrificiu".









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu